kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką…

Przepis dnia 2017-10-08
kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką…
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
mam wrażenie, że to ciasto piekł już każdy. Ja jakoś długo się za nie zabierałam i pierwszy raz dopiero teraz i powiem szczerze, iż nie od razu przypadło mi do gustu lecz tak zasmakowało wszystkim wokoło że były dwie powtórki w jednym tygodniu…

Składniki

  • ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyniowa pianka: 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (ja dałam te duże)
  • 125 ml oleju
  • jeżyny

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto; dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Większą część ciasta ścieramy na blachę (u mnie duża 24X35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15- 20 min. Spód studzimy.

  2. Kiedy spód stygnie to w tym czasie ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Wsypujemy budyniowy proszek; ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.

  3. Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy jeżyny. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy około 30 min w 180st na złoto. Po ostygnięciu posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 04 października 2017
Kolejny hicior się szykuje xD
Mniami :)
Składniki
  • ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyniowa pianka: 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (ja dałam te duże)
  • 125 ml oleju
  • jeżyny
Składniki