Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym wierzchem

Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym wierzchem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Steve
To nie lada gratka dla łasuchów ;) jedna porcja takiego ciast dostarcza sporej dawki słodyczy...

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka 500 g
  • żółtka 2 szt
  • masło 250 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śmietana 12% 2 łyżki
  • cukier puder 5 łyżek
  • Nadzienie :
  • jabłka 2 kg
  • galaretka agrestowa 2 szt
  • Wierzch :
  • orzechy włoskie 200 g
  • cukier drobny 100 g
  • miód płynny 3 łyżki
  • mleko 2 łyżki
  • masło 80 g

Przygotowanie

  1. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i Podgrzewać, do momentu, aż puszczą sok. ok. 10 min.Gdyby były kwaśne można dodać 2-3 łyżki cukru. Następnie do gorących wsypać galaretki, wymieszać bardzo dokładnie, zdjąć z ognia i ostudzić. Z podanych składników na ciasto zarobić ciasto kruche i podzielić na 3 równe części. Na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia upiec oddzielnie wszystkie trzy ciasta, wyjąć i ostudzić (ostania część może pozostać w blaszce). Następnie na ostatnią część wyłożyć połowę jabłkowego nadzienia i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugą częścią, dać pozostałe owoce i przykryć trzecią częścią ciasta. Schować do lodówki.

  2. Obrane i pokrojone orzechy zagotować z pozostałymi składnikami. Gotową masę rozłożyć na samej górze ciasta i na noc ciasto schować do lodówki. Ciasto jest na tyle smaczne, że znika bardzo szybko :)
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

marysia11082 25 kwietnia 2017
Super przepis robiłam dawno temu podobne z budyniem.
Steve 25 kwietnia 2017
Dziękuję! Nam ciasto bardzo smakowało ;)
rosynka 01 lipca 2017
Bardzo pyszne ciasto! Jakie wymiary blaszki do pieczenia?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto :
  • mąka 500 g
  • żółtka 2 szt
  • masło 250 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śmietana 12% 2 łyżki
  • cukier puder 5 łyżek
  • Nadzienie :
  • jabłka 2 kg
  • galaretka agrestowa 2 szt
  • Wierzch :
  • orzechy włoskie 200 g
  • cukier drobny 100 g
  • miód płynny 3 łyżki
  • mleko 2 łyżki
  • masło 80 g
Składniki