Kruche ciasto z dżemem, jabłkami i pianką

Kruche ciasto z dżemem, jabłkami i pianką
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Z kruchym ciastem można eksperymentować na różne sposoby. Zawsze wychodzi pysznie. To ciasto z kwaskowatym dżemem porzeczkowym, jabłkami z żurawiną oraz pianką. Smaczne.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • kostka masła 200 gram
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na pianę:
  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 7-8 jabłek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia połączyć z żółtkami i zimnym masłem. Szybko zagnieść, uformować 3 kule (1 dużą na spód i 2 małe), wsadzić do lodówki na 30 minut.

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać żurawinę i cynamon, wymieszać, po chwili odsączyć z nadmiaru soku.

    Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na koniec dodać opakowanie budyniu i wymieszać delikatnie.
    Blaszkę ( kwadratowa- 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

    Zetrzeć na tarce 1 dużą kulę ciasta, docisnąć do blaszki. Na to rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem zetrzeć małą kulę ciasta. Rozłożyć jabłka z żurawiną, na to ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią 3 kulę ciasta.
    Piec około 70 minut w temp.180 st. Ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 30 stycznia
Pyszotka:)
Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • kostka masła 200 gram
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na pianę:
  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 7-8 jabłek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • cynamon
Składniki