Kruche ciasto z dżemem i budyniem

Kruche ciasto z dżemem i budyniem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kruchy placek z dżemem z czarnej porzeczki i cienką warstwą budyniu waniliowego, posypany cukrem pudrem. Klasycznie, ale bardzo smacznie. Takie ciasto pasuje na każdą okazję, jest szybkie i proste do zrobienia, nie wymaga wyszukanych składników.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 32g cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 1 jajko
  • 200g masła
  • Nadzienie:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1,5szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • Dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto powinny być schłodzone, dlatego nie wyjmowałam ich wcześniej z lodówki. Do miski wsypałam mąkę tortową i ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko. Dodałam śmietanę i masło pokrojone na plasterki. Szybko zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam je na dwie równe połowy, każdą owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Takie ciasto można też sobie przygotować dzień wcześniej. 1 szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałe mleko rozrobiłam z budyniem i z cukrem. Rozrobioną mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam, aby trochę przestygł, a w tym czasie przygotowałam sobie blachę o wymiarach 25x30cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Na dno blachy starłam jedną część zamrożonego ciasta. Lekko je docisnęłam palcami.Na cieście rozsmarowałam dżem porzeczkowy, a na dżemie rozprowadziłam ugotowany budyń. Na wierzch starłam drugą część ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok.50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Następnie ciasto dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to oczywiście konieczne. Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 08 lutego 2020
Pyszotka:)
WanilioweImprowizacje 08 lutego 2020
:-)
Składniki
  • Kruche ciasto:
  • 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 32g cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 1 jajko
  • 200g masła
  • Nadzienie:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1,5szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • Dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta
Składniki