Kruche ciasto z czereśniami i pianką

Kruche ciasto z czereśniami i pianką
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Uwielbiam lato, kiedy można przebierać w świeżych owocach sezonowych. Czerwone porzeczki, jagody, agrest, rabarbar. Tym razem dopadła mnie ochota na czereśnie:). Wyszło z tego przyjemne kruche ciasto, ze słodkim owocowym nadzieniem, pianką i gorzką czekoladą.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowe
  • 250 gramów margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego.
  • Składniki na piankę:
  • 5 białek,
  • 1 1/4 szklani cukru pudru,
  • 1 kisiel wiśniowy/czereśniowy,
  • szczypta soli.
  • Dodatkowo:
  • 800 gramów wydrylowanych czereśni,
  • 100 gramów gorzkiej czekolady.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier wraz z cukrem wanilinowym i mieszamy. Dodajemy margarynę i rozdrabniamy widelcem. Pod koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy lśniące ciasto.

  2. Dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika na godzinę.

  3. W tym czasie możemy wydrylować czereśnie oraz przygotować tortownicę 27 – nasmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą.

  4. 2/3 ciasta rozwałkować i wykleić spód tortownicy.

  5. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (użyłam termoobiegu) i podpiec około 12-15 minut.

  6. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą. Wyłożyć wydrylowane wiśnie.

  7. Białka ubić z szczyptą soli, dodać cukier puder a na końcu kisiel. Wymieszać i wyłożyć na czereśnie.

  8. 1/3 ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na pianę.

  9. Włożyć ponownie do piekarnika (180 stopni) i piec jeszcze około 45 minut.

  10. Ja swoje ciasto w połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową – pod koniec pieczenia (około 5 minut) ponownie odkryłam.

    Kiedy wystygło polałam je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowe
  • 250 gramów margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego.
  • Składniki na piankę:
  • 5 białek,
  • 1 1/4 szklani cukru pudru,
  • 1 kisiel wiśniowy/czereśniowy,
  • szczypta soli.
  • Dodatkowo:
  • 800 gramów wydrylowanych czereśni,
  • 100 gramów gorzkiej czekolady.
Składniki