Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, lekko kwaskowate ciasto. Wzorem dla mnie był pleśniak. Jednak moje ciasto nieco się od niego różni.
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 99
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 68
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 99
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 68
Składniki
Mąkę przesiać. Dodać pokrojone masło, żółtka, proszek do pieczenia. Posiekać wszystkie składniki razem. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Dać do lodówki na 1-2 godziny. Przygotować foremkę o wymiarach 24x24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jedną częścią wylepić dno foremki. Nałożyć umyte i osuszone owoce. Pokruszyć lub zetrzeć na tarce drugą część. Następna warstwa to znów czarna porzeczka. Można na nią dać pianę z ubitych białek z cukrem, ja tego nie zrobiłam- potrzebowałam białka do innego dania. Na wierzch ostatnia, pokruszona warstwa ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.