Kruche ciasto z budyniem i owocami

Kruche ciasto z budyniem i owocami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: maluszekk
Oryginalnie był to przepis na jabłecznik z budyniem, jednak po kilku moich modyfikacjach wyszło coś takiego :)

Składniki

  • NA KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie malinowe
  • PONADTO:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg innych owoców (u mnie były truskawki, maliny i borówki)
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  1. Składniki na kruche ciasto razem połączyć, by powstało jednolite ciasto. Następnie podzielić go na dwie równe części. Jabłka pokroić w drobne, cienkie talarki, można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Blaszkę o wymiarach 24 na 40 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz równomiernie na spód blachy dać jedną część ciasta, po nakłuwać widelcem, na to wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłka wyłożyć inne owoce i wylać gorący budyń, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta i również po nakłuwać widelcem.

    Piec około 50 minut w 190 – 200 st. C. Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem. Należy kroić go jak będzie już całkiem zimne.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 28 maja 2013
Co tu się dużo rozpisywać , po prostu niebo w gębie !!
maxymil 28 maja 2013
Rewelacja ,po prostu super ,goromarcina napisała już wszystko po prostu pychotka.
anetaa26 28 maja 2013
jesli smakuje tak jak wyglada, to musi byc genialne :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • NA KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie malinowe
  • PONADTO:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg innych owoców (u mnie były truskawki, maliny i borówki)
  • cukier puder do dekoracji
Składniki