kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
To pozycja z gatunku "pewniaków", zawsze posmakuje i zawsze się uda. Dla mnie ten wypiek to kwintesencja domowego ciasta :)

Składniki

  • kruche ciasto: 3 pełne szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 3 żółtka, 1/3 szklanki cukru
  • 200 gramów zimnego masła
  • masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
  • 0,5 szklanki cukru, 3 szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie, cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Masło siekamy z mąką nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i cukier, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedna trochę mniejsza od drugiej (lubię sporą ilość ciasta na górze), ciasto można podzielić również na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

  2. Kwadratową blaszkę o boku 25 cm lub prostokątną 25/30 cm smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy dno większą częścią ciasta nieco podnosząc rancik, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.

  3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez 10 minut, wyjmujemy i lekko schładzamy.

    Teraz zabieramy się za przygotowanie budyniu.
    W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru.
    2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń.

    Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.

    Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki i układamy na budyniu.

  4. Z zamrażarki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy na owoce na dużych oczkach.

    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut ( funkcja grzania góra - dół, środkowa półka, bez termoobiegu), na złoty kolor.

    Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)

Komentarze do przepisu (7)

sereberko80 25 lutego 2015
smaczności :-) proste, a zarazem przepyszne :-) uwielbiamy takie ciacha :-)
Futka 25 lutego 2015
Mistrzostwo świata! Ciasto prezentuje się obłędnie! Pycha! :D
gogusia 25 lutego 2015
pycha :)
takie pewniaki są najlepsze :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kruche ciasto: 3 pełne szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 3 żółtka, 1/3 szklanki cukru
  • 200 gramów zimnego masła
  • masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
  • 0,5 szklanki cukru, 3 szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie, cukier puder do posypania
Składniki