Kruche ciasto rabarbarowe z pianką

Kruche ciasto rabarbarowe z pianką
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Po prostu wyszło przepyszne <3 Rabarbar i kruche ciasto, to zawsze zgrany duet. Na to pianka z ubitych białek...

Składniki

  • 350 g mąki
  • 3 jajka
  • 220 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 800 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek.

    Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy szczyptę soli.

    Do mąki dodajemy zimne masło, siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60 min.

    Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, dodajemy cukier (50 g) i galaretkę. Mieszamy i odstawiamy by puścił soki. Osączamy.

    Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, formujemy 1,5 cm wysokości, brzeg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i zapiekamy 15 min.

    Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając 100 g cukru.

    Rabarbar układamy na cieście, przykrywamy ubitą pianą z białek.

    Zapiekamy 25 min w temperaturze 170°C.

Komentarze do przepisu (7)

BEATA1978 03 maja 2016
No ładnie, ale się obżeracie ;) pychotka
Futka 03 maja 2016
Wspaniałe ciasto <3
87654321ja 04 maja 2016
Mało apetyczne to ciasto, no i zastanawia mnie sens dodawania galaretki do rabarbaru, który będzie pieczony?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 350 g mąki
  • 3 jajka
  • 220 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 800 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Składniki