kruche ciasto nadziewane dynia

Przepis dnia 2013-11-06
kruche ciasto nadziewane dynia
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: anetaa26
Pyszne ciasto dla wielbicieli dyni. Banalnie proste do przygotowania, tanie, idealne na jesienne wieczory :)

Składniki

  • ciasto:
  • 700 g maki pszennej
  • 360 g margaryny
  • 4 jajka
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru
  • nadzienie:
  • 1,5 kg dyni (ja uzylam dyni pizmowej, o podluznym ksztalcie)
  • 1 lyzeczka cynamonu (lub wg uznania)
  • ok 200- 300g cukru (wg uznania)

Przygotowanie

  1. Make pomieszac z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksowac margaryne na puch, dodac jajka i wszystko razem ubic. Do masy dodac suche skladniki i recznie wyrobic ciasto- odstawic je na 30 minut do lodowki.

    Dynie zetrzec na tarce o duzych oczkach, dodac cynamon i cukier do smaku.

    Forme (u mnie 32x 45cm) wysmarowac margaryna i posypac maka. Polowe ciasta rozwalkowac i wylozyc spod i brzegi blaszki. Na to wylozyc nadzienie. Rozwalkowac pozostala czesc ciasta i przykryc nadzienie. Ciasto ponakluwac widelcem dosc gesto. Piec do zrumienienia (ok 40 minut) w temperaturze 180 stopni.

    Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (8)

rosse 04 listopada 2013
Rarytasik,że palce lizać,do wypróbowania koniecznie:)
irma 04 listopada 2013
Pięknie wygląda )))
Ewaaa 04 listopada 2013
jak cynamon i ciasto kruche to musi być pyszne ! :) no i ten kolorek... boski :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto:
  • 700 g maki pszennej
  • 360 g margaryny
  • 4 jajka
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru
  • nadzienie:
  • 1,5 kg dyni (ja uzylam dyni pizmowej, o podluznym ksztalcie)
  • 1 lyzeczka cynamonu (lub wg uznania)
  • ok 200- 300g cukru (wg uznania)
Składniki