Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami

Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo proste i klasyczne ciasto kruche ze śliwkami, ale żna mące kukurydzianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Ciasto dzięki tym mąkom nabrało ładniejszego koloru oraz nieco innej struktury, bardziej sypkiej, nie takiej zwartej jak tradycyjne ciasto kruche.

Składniki

  • 1szkl. mąki kukurydzianej
  • 0,5szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 jajko
  • kilkanaście śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną pełnoziarnistą wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko i dodałam 2 nieduże łyżki masła roślinnego. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą częścią ciasta wylepiłam dno formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część włożyłam do foliowego woreczka i schowałam do zamrażalki. Śliwki wypestkowałam. Jeśli są mrożone to należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć. Połówki śliwek ułożyłam na cieście (skórą do dołu). Na śliwki starłam resztę ciasta, którą uprzednio zamroziłam. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni. Ciasto po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w blaszce. Wystudzone ciasto oprószyłam przed podaniem cukrem pudrem.

Składniki
  • 1szkl. mąki kukurydzianej
  • 0,5szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 jajko
  • kilkanaście śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do posypania
Składniki