Kruche ciastka z masłem orzechowym

Kruche ciastka z masłem orzechowym
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
kruche, aromatyczne ciastka z posmakiem orzechowym. chrupanie uzależnia :-). z tych proporcji wyszło ok. 60 ciastek

Składniki

  • masło, 20 dag
  • cukier, 1 i 1/3 szkl.
  • jajko, 2
  • cukier waniliowy, 1
  • sól, szczypta
  • masło orzechowe, 2 szkl.
  • soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • mąka, 3 i 1/3 szkl.

Przygotowanie

  1. Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Następnie dodać masło orzechowe i resztę składników, wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do powstania gładkiej masy. Z powstałego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgniatać za pomocą widelca. Tak powstałe ciasteczka wykładać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 12 - 15 minut w 180 st. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 28 lutego 2013
musze zaopatrzyć się w masło orzechowe, bo muszą być pyszne !
Maudie 01 marca 2013
Muszą być pyszne:) Śliczny talerzyk!!!!! :)
sereberko80 01 marca 2013
dziękuję Maudie :-) ciastka są naprawde bardzo dobre :-)
Składniki
  • masło, 20 dag
  • cukier, 1 i 1/3 szkl.
  • jajko, 2
  • cukier waniliowy, 1
  • sól, szczypta
  • masło orzechowe, 2 szkl.
  • soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • mąka, 3 i 1/3 szkl.
Składniki