Kruche ciastka roladki z dżemem

Kruche ciastka roladki z dżemem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem. Takie ciastka są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, dość szybko stygną, wiec nie trzeba długo czekać na zjedzenie. Dodatkowo ładnie wyglądają na talerzu.

Składniki

  • 3szkl. maki pszennej tortowej
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150g masła
  • dżem (u mnie dżem rabarbarowy)

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodałam dwa cale jajka i jedno żółtko, kwaśną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 7mm. Przy jednym brzegu ciasta nałożyłam wzdłuż porcję dżemu i lekko go rozsmarowałam. Ciasto zwinęłam dwukrotnie w cienką roladkę i odcięłam ją od reszty ciasta. Roladkę pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki i poukładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztą rozwałkowanego ciasta postąpiłam analogicznie, nakładając przy brzegu dżem i zwijając w roladkę. Przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 17 lipca
wyglądają apetycznie, puszyste i smaczne:)
dziekuję :-)
slodkisentyment 22 lipca
Pychota :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3szkl. maki pszennej tortowej
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150g masła
  • dżem (u mnie dżem rabarbarowy)
Składniki