Kruche ciasteczka z marmoladą

Kruche ciasteczka z marmoladą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo kruche ciasteczka pieczone z marmoladą. Ciasteczka nie tylko na święta.Dzieci je uwielbiają.

Składniki

  • CIASTO:
  • -500 g. mąki -280 g. margaryny albo masła
  • -180 g. cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • NADZIENIE:-- twarda marmolada
  • DO OBTACZANIA:--białko -brązowy cukier

Przygotowanie

  1. Zmiksować żółtka z cukrem i margaryną.
    Przesiać do tego mąkę z proszkiem i wyrobić ręką.Podzielić na trzy części, zafoliować i schłodzić. Wałkować ( lepiej wałkuje się, jak nie jest mocno schłodzone) i wykrawać literatką ciasteczka. Jedno całe a drugie z dziurkę (naparstkiem). Na całe nałożyć pół łyżeczki marmolady, na środek i przykryć ciastkiem z dziurką. Lekko boki docisnąć.

  2. Smarować białkiem (pędzelkiem), posypać brązowym cukrem.

  3. Układać na wysmarowanej blaszce.

  4. Piec ok.12-15 min. w 175 *. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek, oraz przede wszystkim pieca.

Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 09 listopada 2018
Cudowne!
GREGORHSPEED 10 listopada 2018
Wieki nie jadłem...a nienawidzę kruchych ciasteczek. Jednak te są wyjątkiem <3
kuchmariola63 10 listopada 2018
Takie kruche ciasteczka są pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -500 g. mąki -280 g. margaryny albo masła
  • -180 g. cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • NADZIENIE:-- twarda marmolada
  • DO OBTACZANIA:--białko -brązowy cukier
Składniki