Kruche ciasteczka z konfiturą truskawkową

Kruche ciasteczka z konfiturą truskawkową
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kruche ciasteczka z konfiturą truskawkową stanowią idealny dodatek do kawy czy herbaty. Są proste w wykonaniu, delikatne, rozpływające się w ustach, zadowolą każdego fana słodkości. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 150 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 200 gramów konfitury truskawkowej
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. • Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
    • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie, po kilku minutach dodajemy żółtka
    • Ciasto wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta

  2. • Jeżeli masa jest zbyt miękka można ją włożyć do lodówki na 20 minut
    • Z ciasta formujemy kuleczki, palcami wytłaczamy dołki (jak na zdjęciu) a do środka nakładamy konfiturę
    • Ciastka przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
    • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, grzanie góra i dól przez 16-18 minut

Komentarze do przepisu (2)

szpileczkiibabeczkiblog 19 lutego 2020
Pychotki ;)
konhambos 22 lutego 2020
wygladaja kuszaco
Składniki
  • 150 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 200 gramów konfitury truskawkowej
  • Szczypta soli
Składniki