Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, bardzo słodkie ciasteczka z dodatkiem masy krówkowej i wiórków kokosowych. Idealne dla łasuchów.
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1549
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 114
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 84
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1549
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 114
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 84
Składniki
Zimne masło razem z pozostałymi składnikami ciasta kruchego szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni co jakiś czas mieszając. Studzimy i mieszamy z masą krówkową. Kruche ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym z nich kieliszkiem wykrawamy mniejsze koła. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciastka smarujemy masą krówkową. Na wierzchu porcjami przyklejamy wcześniej przygotowane wiórki kokosowe. Obie czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej. Każde ciastko maczamy spodem w czekoladzie i kładziemy na blasze. Resztą czekolady polewamy wierzch ciastek. Odstawiamy do stężenia czekolady.