Kruche ciasteczka z kokosem

Kruche ciasteczka z kokosem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: jolao
Kruche, bardzo słodkie ciasteczka z dodatkiem masy krówkowej i wiórków kokosowych. Idealne dla łasuchów.

Składniki

  • Ciasto:
  • 125 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Warstwa kokosowa:
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 1/2 puszki masy krówkowej
  • Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki masy krówkowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej

Przygotowanie

  1. Zimne masło razem z pozostałymi składnikami ciasta kruchego szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

    Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni co jakiś czas mieszając. Studzimy i mieszamy z masą krówkową.

    Kruche ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym z nich kieliszkiem wykrawamy mniejsze koła.

    Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.

    Wystudzone ciastka smarujemy masą krówkową. Na wierzchu porcjami przyklejamy wcześniej przygotowane wiórki kokosowe.

    Obie czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.

    Każde ciastko maczamy spodem w czekoladzie i kładziemy na blasze. Resztą czekolady polewamy wierzch ciastek.

    Odstawiamy do stężenia czekolady.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 22 lutego 2018
Kruche z kokosem....dla mnie stworzone!:)Pychota!
jolao 22 lutego 2018
W takim razie polecam na przykład na weekend ;)
Maudie 23 lutego 2018
A wiesz,że pewnie zrobię:)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 125 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Warstwa kokosowa:
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 1/2 puszki masy krówkowej
  • Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki masy krówkowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
Składniki