Kruche ciasteczka z galaretką

Kruche ciasteczka z galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na kruche ciasteczka z galaretką.

Składniki

  • 400g mąki
  • 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 50g mielonych obranych migdałów
  • 200g miękkiego masła
  • 1 galaretka

Przygotowanie

  1. Na stolnicy usypać z mąki kopczyk. Pośrodku zrobić dołek i wrzucić do niego żółtka, oba cukry, skórkę z cytryny oraz migdały. Dookoła rozłożyć płatki masła.
    Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć ciasteczka np. serduszko. W połowie serduszek wyciąć w środku mniejsze serduszko, żeby powstała ramka.
    Piec na złoty kolor przez ok. 10 minut.
    Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, gdy będzie już tężejąca wlewać do ciasteczek.
    Na pełnym ciasteczku, położyć ciasteczko z okienkiem i w okienko wlać galaretkę.
    ciasteczek nie można zbyt długo przechowywać, bo będzie się psuć galaretka.

Składniki
  • 400g mąki
  • 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 50g mielonych obranych migdałów
  • 200g miękkiego masła
  • 1 galaretka
Składniki