kruche ciasteczka z dżemem "jajka"

kruche ciasteczka z dżemem jajka
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
kruchutkie ciasteczka z dżemem. Ja użyłam morelowego, ale może być inny. Z podanych składników wyszło mi 27 już gotowych złożonych ciastek.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • dodatkowo: dżem morelowy
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Przygotowanie

  1. z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. (ciasto można sobie przygotować dzień wcześniej)

  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm, formą do ciastek w kształcie jajka wycinamy. W połowie ciastek wycinamy dziurkę nakrętką od butelki.

  3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 190 stopniach 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

  4. Ciasteczka z wyciętą dziurką oprószamy cukrem pudrem, ciasteczka pełne smarujemy cienko dżemem. Na ciastka z dżemem nakładamy ciasteczka z dziurką

Komentarze do przepisu (8)

Dolcevita-in-my-kitchen 30 marca 2018
Cudenka, przepyszne i jakie piekne :-)
Nevermore 30 marca 2018
No, no, jak wyszło 27, to już możemy w domu trochę poszaleć ;)
Super przepis i wypisz wymaluj jajka :D
KORAL 30 marca 2018
Świetne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • dodatkowo: dżem morelowy
  • cukier puder do posypania ciasteczek
Składniki