Kruche ciasteczka z budyniem - koszyczki

Kruche ciasteczka z budyniem - koszyczki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Szybkie w przygotowaniu idealne na szybką kawę z letnimi owocami.

Składniki

  • gotowe kruche ciasto bądź zrobione własnoręcznie
  • 1 opakowanie budyniu z cukrem
  • 1/2 litra mleka
  • Dowolne letnie owoce
  • Margaryna do wysmarowania foremek

Przygotowanie

  1. Przepis na kruche ciasto:

    - 250 g mąki pszennej tortowej
    - 100 g masła w temperaturze pokojowej
    - 80 g drobnego cukru
    - szczypta soli
    - 1 żółtko
    - 50 ml wody

    Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy.

  2. Z kruchego ciasta wycinamy kwadraciki o wielkości trochę większej niż średnica kół od muffinek w blaszce metalowej, Formę do muffinek smarujemy margaryną a następnie układamy kwadraty tak aby powstały nam koszyczki a rogi ciasta wystawały za foremki. Pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.

  3. Gotujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu a następnie kiedy lekko przestygnie dodajemy do ciasteczek i przyozdabiamy owocami.

Składniki
  • gotowe kruche ciasto bądź zrobione własnoręcznie
  • 1 opakowanie budyniu z cukrem
  • 1/2 litra mleka
  • Dowolne letnie owoce
  • Margaryna do wysmarowania foremek
Składniki