Kruche ciasteczka orzechowe z rodzynkami

Kruche ciasteczka orzechowe z rodzynkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
Kruche orzechowe ciasteczka z rodzynkami, oblane czekoladą

Składniki

  • 500g mąki pszennej, 80g orzechów, 2 żółtka,
  • 3/4 margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka serka homo lub śmietany, 60g rodzynek dodatkowo:
  • 100g czekolady, orzechy, 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Orzechy wkładamy do woreczka, i wałkiem tłuczemy - na "mąkę"; lub mielimy.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.
    Żółtka, proszek, serek, cukier, orzechy i rodzynki dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
    Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto.
    Wycinamy ciasteczka.
    Ciasteczka pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180stopni.
    Czekoladę łamiemy na kawałki, i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Ostudzone ciasteczka polewamy czekoladą, i posypujemy orzechami.

Składniki
  • 500g mąki pszennej, 80g orzechów, 2 żółtka,
  • 3/4 margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka serka homo lub śmietany, 60g rodzynek dodatkowo:
  • 100g czekolady, orzechy, 1 łyżka masła
Składniki