Kruche ciasteczka “oczka” z dżemem lub nutellą

Kruche ciasteczka “oczka” z dżemem lub nutellą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszne małe kruche ciasteczka idealne do kawy

Składniki

  • 300 g mąki (prawie dwie szklanki)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • kilka łyżek dżemu, marmolady, nutelli lub innego nadzienia ok. 150 g

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
    Dodaj zimne masło i rozdrobnij do uzyskania kruszonki
    Dodaj jajko i krótko wyrób jednolite ciasto
    Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min

  2. Porcjuj ciasto np. za pomocą łyżeczki i formuj w dłoniach lekko spłaszczone kulki
    Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
    W każdej kulce zrób dołeczek za pomocą palca
    Piecz w 180°C przez ok. 20 min do lekkiego zrumienienia

  3. Dżem przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek i skórek, przełóż do worka cukierniczego
    Napełnij wystudzone ciasteczka, tak aby nadzienie pokryło wydrążone wcześniej dziurki

Składniki
  • 300 g mąki (prawie dwie szklanki)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • kilka łyżek dżemu, marmolady, nutelli lub innego nadzienia ok. 150 g
Składniki