kruche ciasteczka na piwie (wspaniałe)

Przepis dnia 2015-02-20
kruche ciasteczka na piwie (wspaniałe)
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
To zdecydowanie jedne z najlepszych ciasteczek jakie miałam przyjemność zajadać. Struktura ciasta przypomina półfrancuskie, nawet na drugi dzień nie tracą na swojej kruchości. Przepis znaleziony na portalu Przyślij Przepis.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej), 400 gramów zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • 1 szklanka jasnego piwa, około 500 gramów marmolady
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z solą, cukrem, wrzucić zimne masło, posiekać na małe kawałki.
    Następnie stopniowo dolewając piwo zagnieść elastyczne ciasto (jest mięciutkie i wspaniałe w obróbce).

  2. Ciasto podzielić na 4 równe części, 3 zawinąć w folię i wsadzić do lodówki.

    Pozostałą część wywałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm i wykrawać kwadraty o boku około 6 cm.

    Na środek każdego nałożyć marmoladę i skleić (porządnie, by się nie rozłączyły podczas pieczenia) po przekątnej tworząc kopertę.

  3. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (nie urosną).

  4. Piec na blado złoty kolor około 25 - 27 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).

    To samo wykonać z pozostałymi kawałkami ciasta z lodówki.

    Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudem, smacznego !

Komentarze do przepisu (22)

Lulinka 17 lutego 2015
brzmi zachecająco, dodaję do wypróbowania
moniia 17 lutego 2015
Fajne i smakowite:)
Futka 17 lutego 2015
NAPRAWDĘ WSPANIAŁE! A prezentują się bardzo, bardzo apetycznie :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej), 400 gramów zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • 1 szklanka jasnego piwa, około 500 gramów marmolady
  • cukier puder do posypania
Składniki