Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Te kruche, pachnące masłem ciasteczka można przygotować z dodatkiem kakao, przełożyć je dżemem, polać lukrem lub udekorować w inny sposób. Są pyszne w każdej wersji, także bez dodatków.

Składniki

  • Mąka pszenna - 3,75 szklanki
  • Cukier puder - 0,75 szklanki
  • Masło - 225 g
  • Żółtka - 3 sztuki
  • Sól - szczypta

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać masło i szczyptę soli. Posiekać wszystkie składniki nożem, pośrodku zrobić dołek, wbić żółtka, krótko zarobić ciasto i rozwałkować je. Dla ułatwienia można podzielić ciasto na kilka części. Wycinać ciasteczka za pomocą foremek, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st. C do zezłocenia.

  2. Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe, do ciasta należy dodać 1 łyżkę ciemnego kakao.

Komentarze do przepisu (12)

pelen_brzuszek 01 grudnia 2018
pyszności :)
fafiatko 02 grudnia 2018
Dzyn dzyn dzyn, nadchodzi mikolaj :)))
bryssska 02 grudnia 2018
Fantastyczne ciasteczka, pycha ;-d
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna - 3,75 szklanki
  • Cukier puder - 0,75 szklanki
  • Masło - 225 g
  • Żółtka - 3 sztuki
  • Sól - szczypta
Składniki