Kruche ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka korzenne
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Kolejny przepis na świąteczne wypieki last minute. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g masła/margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 250 g cukru pudru
  • 18 g cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g przyprawy do piernika

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przesiania mąk. Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Z tych składników zagniatamy gładkie ciasto.

  2. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Podsypujemy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Tak samo postępujemy z drugą połową.

  3. „Ścinki” po wycinanych pierniczka zagniatamy jeszcze raz, ponownie rozwałkowujmy i wycinamy ciasteczka.

  4. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem około 20 minut. Powinny być one przypieczone (lekko brązowe) od spodu – to znak że są gotowe :)

    Pierniczki studzimy i możemy jeść od razu lub udekorować lukrem.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 23 grudnia 2019
Takie ciacha, to znikają w mig, ale zapach pozostaje na długo, pycha :)
Składniki
  • 500 g mąki
  • 250 g masła/margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 250 g cukru pudru
  • 18 g cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g przyprawy do piernika
Składniki