Kruche ciasteczka kokosowe

Kruche ciasteczka kokosowe
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Niezwykle kruche małe co nieco dla wielbicieli kokosu. Moja mała, prywatna podróż sentymentalna do foremek, którymi, będąc dzieckiem, wycinałam ciasteczka z moją Mamą. :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i sól wymieszać. Dodać drobno pokrojone masło, posiekać i rozetrzeć w dłoniach, aby tłuszcz miał jak najmniejsze cząstki. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Włożyć je na ok. 30 minut do lodówki.

  2. Ciasto rozwałkowywać na grubość 3-4 mm i wycinać ciasteczka. Piec na złoty kolor w temperaturze ok. 150 stopni, termoobieg 5-6 minut. Zostawić na blaszcze do wystygnięcia.

  3. Ciasteczka są delikatne i kruchutkie. Smacznego. :)

Komentarze do przepisu (4)

monia_i_ania 27 lutego 2010
Świetnie wypieczone, apetycznie wyglądają. my zrobiłyśmy dziś 2 ciasta, więc spróbujemy tego przepisu w... Czytaj całość »
Świetnie wypieczone, apetycznie wyglądają. my zrobiłyśmy dziś 2 ciasta, więc spróbujemy tego przepisu w przyszły weekend. Pozdrawiamy.
wiola1100 01 marca 2010
fajne te ciasteczka takie żółciutkie i wyglądają na bardzo chrupiace ,musze spróbować
Mole3 01 marca 2010
Efekt koloru troszkę przez aparat - z lampą wychodziły jak naświetlone, a że pora była nocna i bałam się,... Czytaj całość »
Efekt koloru troszkę przez aparat - z lampą wychodziły jak naświetlone, a że pora była nocna i bałam się, że nie dotrwają do rana, więc robiłam bez lampy w sztucznym świetle. ;) W rzeczywistości są jeszcze ładniejsze i apetyczniejsze - koloru nadają masło i żółtka + czas pieczenia zależny od piekarnika. Pozdrawiam i życzę miłego chrupania.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki