Kruche ciasteczka diamenty

Kruche ciasteczka diamenty
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Bardzo łatwe w przygotowaniu kruche ciasteczka, które bywają nazywane diamentami, ze względu na cukier kryształ na brzegach, który tworzy efekt błyszczących świecidełek.

Składniki

  • 200g miękkiego masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 280g mąki
  • jajko
  • cukier kryształ

Przygotowanie

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą i puszystą masę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż na blat lub stolnicę i uformuj podłużne wałki, które następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 20 min.

  2. Ciasto odwiń z folii i posmaruj z każdej strony roztrzepanym jajkiem, a następnie obsyp obficie cukrem kryształem. Polecam wybranie jak najgrubszego cukru, wtedy efekt diamencików będzie bardziej widoczny. Każdy z wałków pokrój na plasterki o grubości 1-1,5 cm.

  3. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C, do zrumienienia brzegów.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 01 grudnia 2018
Pyszne.:)
SlodkiBlog 02 grudnia 2018
:)
Składniki
  • 200g miękkiego masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 280g mąki
  • jajko
  • cukier kryształ
Składniki