Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Fajne ciacha do kawy. Z polewą czekoladową i orzechami smakują wyśmienicie. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej 1szkl.=250 ml
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady + 2 łyżki mleka + 1 łyżeczka masła
  • posypka:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szybko zagnieść ciasto. Uformować wałek. Dać do woreczka foliowego. Umieścić w zamrażarce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na kilka milimetrów. Foremką wykrawać dowolne kształty, u mnie ciasta są okrągłe.
    Ciastka piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia około 10 minut w 180 st. C.
    Po wystudzeniu posmarować polewą z rozpuszczonej białej czekolady.
    Każde ciasto posypać zmielonymi orzechami. Należy to zrobić dość szybko, zanim polewa zastygnie. Orzechy muszą się przecież do niej przykleić.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 01 marca
Kruche pyszności!
Otóż to! Dzięki.
KulinarnaChwila 02 marca
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej 1szkl.=250 ml
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady + 2 łyżki mleka + 1 łyżeczka masła
  • posypka:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
Składniki