Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia-p
Ciasteczka równie dobrze smakują bez czekolady.

Składniki

  • margaryna 25 dag
  • skórka cytrynowa z 1 cytryny
  • cukier puder 10 dag
  • jajka 2 sztuki
  • mąka 30 dag
  • czekolada 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Blachę nasmarować miękką margaryną i wstawić do lodówki.
    Skórkę cytryny zetrzeć na drobnych oczkach. Cukier puder, skórkę i margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę.

  2. Dodawać na zmianę mąkę i lekko roztrzepane jajka. Miksować do uzyskania jednolitej masy.

  3. Masę przyłożyć do szprycy i wyciskać wąskie ciasteczka na długość ok.7cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 min w 200 st. Wychodzi około 40 ciasteczek.

  4. Roztopić czekoladę nad parującą wodą.

  5. Ciasteczka wystudzić najlepiej na kratce.

  6. Maczać każde ciastko w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładać najlepiej na papier do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas zastygnięcia czekolady.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 20 stycznia 2017
Przesmakowite ciacha! <3
Składniki
  • margaryna 25 dag
  • skórka cytrynowa z 1 cytryny
  • cukier puder 10 dag
  • jajka 2 sztuki
  • mąka 30 dag
  • czekolada 1 sztuka
Składniki