Kruche babeczki z truskawkami i mascarpone

Przepis dnia 2013-01-25
Kruche babeczki z truskawkami i mascarpone
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
kruche babeczki, z budyniem kokosowym, serkiem mascarpone, truskawkami i bitą śmietaną

Składniki

  • KRUCHE CIASTO: ok 500g mąki + do podsypania, 2 jajka
  • 2/3 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru
  • BUDYŃ KOKOSOWY: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2,5 łyżki kakao, 1/3 margaryny
  • 450ml mleka, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki wiórek kokosowych
  • MASA MASCARPONE 1: 250g serka mascarpone, 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 0,2 kg truskawek
  • MASA MASCARPONE 2: 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny
  • 0,2 kg truskawek
  • BITA ŚMIETANA: 330g śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru
  • DEKORACJA: 0,1kg truskawek, posypka czekoladowa

Przygotowanie

  1. KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki, jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Foremki do babeczek natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju. Ciasto wałkujemy na średniej grubości, szklanką wycinamy koła, wkładamy w "otwory" na blasze. Palcami dociskamy dookoła i przygniatamy dno. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180stopni. (U mnie 2x 12 babeczek w formie do mufinek i 2x 6 babeczek w foremkach metalowych)

  2. BUDYŃ KOKOSOWY: Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy wiórka, kakao i cukier - mieszamy do rozpuszczenia. Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 450ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia.

  3. MASA MASCARPONE 1: Żółtka z pudrem ucieramy nad "ogniem" na gładką, gęstą masę. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Truskawki kroimy w średniej wielkości kawałki. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy chwilę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy razem z truskawkami - mieszamy.

  4. MASA MASCARPONE 2: Serek miksujemy z pudrem, truskawki kroimy w średniej wielkości kawałki. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy chwilę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy razem z truskawkami - mieszamy. Obie masy serowe wkładamy do lodówki na około pół godziny.

  5. BITA ŚMIETANA: Śmietankę miksujemy na wysokich obrotach na bardzo gęstą. Dodajemy puder i znów miksujemy.

  6. WYKONANIE: Na gotowe kruche babeczki nakładamy po czubatej łyżeczce masy budyniowej. Następnie na połowę - masę z mascarpone, a na drugą - masę z mascarpone i żółtkami. Bitą śmietanę wyciskamy rękawem cukierniczym - dookoła (w środku ma zostać trochę miejsca). Truskawki kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy je na śmietanowej górze. Wszystko posypujemy czekoladą. Babeczki wkładamy do lodówki.

  7. Moje uwagi: bardziej smakowała mi masa mascarpone z żółtkami - dlatego fanom tej właśnie masy, proponuję tylko wersję z tym kremem - z podwójnej porcji!

Komentarze do przepisu (7)

irma 23 stycznia 2013
Bardzo piękne!)))
Maudie 23 stycznia 2013
śliczne:)
Konto usunięte 25 stycznia 2013
są bardzo fajne, ale poczekam do sezonu truskawkowego, przepis chowam do czerwca :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • KRUCHE CIASTO: ok 500g mąki + do podsypania, 2 jajka
  • 2/3 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru
  • BUDYŃ KOKOSOWY: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2,5 łyżki kakao, 1/3 margaryny
  • 450ml mleka, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki wiórek kokosowych
  • MASA MASCARPONE 1: 250g serka mascarpone, 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 0,2 kg truskawek
  • MASA MASCARPONE 2: 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny
  • 0,2 kg truskawek
  • BITA ŚMIETANA: 330g śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru
  • DEKORACJA: 0,1kg truskawek, posypka czekoladowa
Składniki