Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Sezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 150g mąki tortowej
  • 150g mąki krupczatki
  • 150g masła o temperaturze pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Crème pâtissière czyli krem budyniowy:
  • 250 ml mleka
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • truskawki ok. 6-8 szt.
  • 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania)

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:

    Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj za pomocą widelca a następnie wyrabiaj rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Wylep foremki, możesz użyć formy na muffiny lub pojedynczych foremek na babeczki. Ponakłuwaj gęsto za pomocą widelca. Schłódź w zamrażalniku przez pół godziny a następnie upiecz w 180°C przez ok. 20 min. Pozostaw do całkowitego wystygniącia.

  2. Galaretka:

    Wsyp do szklanki i zalej 50 ml zimnej wody, odstaw na 10 min do napęcznienia. Następnie dolej jeszcze 70 ml tym razem gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia po czym wstaw do lodówki żeby galaretka zaczęła tężeć.

  3. Crème pâtissière:

    Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj na jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie połącz. Wlej gorące mleko i mieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki. Całość przelej do garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Masa zacznie gęstnieć i będzie mieć konsystencję budyniu. Od momentu gdy zobaczysz pierwsze uwalniające się bąble powietrza gotuj jeszcze 2 minuty do całkowitego zaparzenia mąki. Zestaw z ognia, dodaj masło i wmieszaj je w ugotowany budyń. Przykryj kawałkiem folii spożywczej tak aby szczelnie przylegała do masy, zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstaw do ostygnięcia. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim babeczki.

  4. Truskawki pokrój na plasterki i ułóż na babeczkach tworząc z nich jakby "szałasy " (zobacz na filmie). Truskawki posmaruj tężejącą galaretką. Twój deser jest gotowy, smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

emimaczek 13 czerwca 2017
na ile babeczek wystarczy kremu?
SlodkiBlog 13 czerwca 2017
Kremu wystarczy na 8 babeczek czyli na tyle ile powinno wyjść z podanego przepisu na kruche ciasto
magdakos 22 czerwca 2017
piękne!
Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 150g mąki tortowej
  • 150g mąki krupczatki
  • 150g masła o temperaturze pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Crème pâtissière czyli krem budyniowy:
  • 250 ml mleka
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • truskawki ok. 6-8 szt.
  • 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania)
Składniki