Kruche babeczki

Kruche babeczki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bobra
Kruche babeczki ucieszą każdego łasucha. A jeśli są z kremem i owocami przyjemność jest jeszcze większa.

Składniki

  • Mąka tortowa 30 dag
  • Cukier trzcinowy 10 dag
  • Margaryna 15 dag
  • żółtko jaja kurzego 2 szt
  • sól - szczypta
  • śmietanka 36% 0,5 l
  • Cukier puder 2 łyżki
  • owoce

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z chłodnym masłem i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciast. Jeśli ciast będzie się "sypało" można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
    Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce.
    Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość o 3-5 mm i wypełniamy nim foremki.

  2. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu kiedy uzyskają złoto - brązowy kolor. Następnie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Babeczki bez problemu odchodzą od foremek, więc ich wyjęcie nie stworzy problemów.
    Wystudzone babeczki napełniamy ubitą z cukrem pudrem kremówką lub jeśli ktoś woli wybranym przez siebie kremem (świetnie sprawdza się tu krem budyniowy lub waniliowy).

  3. Do dekoracji można użyć owoców, galaretki, gotowych ozdób lub czego dusza zapragnie. Jeśli zdecydujecie się na owoce to dobrze jest je "polakierować" za pomocą galaretki - tak przygotowane będą się pięknie prezentować i smakować wyjątkowo.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

marysia11082 27 stycznia 2018
Pracochłonne ale przepiękne.
Maudie 27 stycznia 2018
Częstuję się jedną taką pyszną babeczką :)
Składniki
  • Mąka tortowa 30 dag
  • Cukier trzcinowy 10 dag
  • Margaryna 15 dag
  • żółtko jaja kurzego 2 szt
  • sól - szczypta
  • śmietanka 36% 0,5 l
  • Cukier puder 2 łyżki
  • owoce
Składniki