Krucha tarta z jabłkami z cynamonem

Krucha tarta z jabłkami z cynamonem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Akademia
Tarta z aromatycznymi jabłkami z cynamonem na kruchym cieście.

Składniki

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i szybko zagniatam z nich ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną nieco większą. Obie zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę.
    Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w cienkie plasterki i mieszam z cynamonem.


  2. Większą część ciasta wykładam z lodówki i wyklejam nim dno oraz brzegi foremki (foremkę wcześniej wykładam papierem lub smaruję masłem). Na cieście równomiernie obsypuje bułką tartą, a następnie układam jabłka. Jabłka przykrywam drugą warstwą ciasta. Piekę około 30-35 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.


Komentarze do przepisu (3)

Docherro 17 marca 2019
Bardzo smaczna:)
pelen_brzuszek 17 marca 2019
jak pięknie i smacznie :)
slodkisentyment 17 marca 2019
Pyszności :)
Składniki
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder
Składniki