krucha tarta z jabłkami

krucha tarta z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pati1986
Pyszna, krucha, idealna na spotkanie z koleżanką na plotki.

Składniki

Przygotowanie

  1. ugnieść mąkę z 6 żółtkami, kostką margaryny, proszkiem do pieczenia. Podzielić na części mniejszą i większą. Mniejszą część wsadzić do zamrażalnika na 30-40 min, a większą do lodówki także na 30-40 min.

  2. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, skropić cytryną.

  3. Formę na tarte posmarować masłem i obsypać mąką.

  4. Większą cześć ciasta wyłożyć na formę, ułożyć jabłka na całej powierzchni na około, posypać połową opakowania cukru cynamonowego najlepszy jest Delecty. Mniejszą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni piec ok 50 min.

  5. po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną lub lodami.

Składniki
Składniki