Krucha tarta dyniowa

Krucha tarta dyniowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Takie połączenie smaków daje zaskakujący pozytywny efekt

Składniki

  • Mąka pszenna 20 dag
  • Cukier 20 dag
  • Masło 10 dag
  • Jajka 3 szt.
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Dynia obrana 30 dag
  • Jabłka lub gruszki 40 dag
  • Śmietanka kremówka 100 ml
  • Szczypta soli
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Cynamon
  • Wiórki kokosowe 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z mąki, połowy cukru, soli, masła, jajka, żółtka , zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki. Dynię pokroić zalać odrobina wody i udusić do miękkości, po czym odcedzić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, dowolnie pokroić i zmiksować razem z dynią. Następnie utrzeć dwa żółtka z resztą cukru, śmietaną i połączyć z masą dyniową. Dodać mąkę ziemniaczaną, ubite na sztywno białka, cynamon do smaku i lekko wymieszać. 2/3 ciasta wyłożyć formę posypaną wiórkami kokosowymi, wylać masę dyniową. Górę placka posypać resztą startego dobrze schłodzonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.

Komentarze do przepisu (2)

ekspresjawkuchni 28 października
Ciekawy pomysł :)
SprytnaChochla 29 października
Wygląda kusząco
Składniki
  • Mąka pszenna 20 dag
  • Cukier 20 dag
  • Masło 10 dag
  • Jajka 3 szt.
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Dynia obrana 30 dag
  • Jabłka lub gruszki 40 dag
  • Śmietanka kremówka 100 ml
  • Szczypta soli
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Cynamon
  • Wiórki kokosowe 3 łyżki
Składniki