Krucha szarlotka z kratką

Krucha szarlotka z kratką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Przepis na tradycyjną kruchą szarlotkę z kratką i dużą ilością jabłek

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 1 jajko
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie

  1. Jabłka:

    Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach

  2. Ciasto:

    Mąkę, cukier i sodę wymieszaj w dużej misce
    Dodaj masło i rozdrobnij do powstania kruszonki
    Wlej miód i dodaj jajko, wyrób całość na gładkie ciasto
    Podziel na dwie części (jedną większą 2/3 i drugą mniejszą 1/3)

  3. Jabłka c.d.:

    Starte jabłka odciśnij z nadmiaru soku
    Dodaj cynamon, cukier waniliowy i galaretkę i dokładnie wymieszaj

  4. Szarlotka:

    Większy kawałek ciasta rozwałkuj podsypując mąką na placek o wymiarach blaszki
    Wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
    Na ciasto wyłóż jabłka i wyrównaj
    Mniejszy kawałek ciasta również rozwałkuj na wymiar blaszki
    Potnij go na paski o szerokości ok. 1 cm w poprzek
    Paski ciasta układaj na jabłkach, najpierw w jednym a później w drugim kierunku tworząc wzór kratki
    * Jeśli zostanie Ci nieco ciasta wylep boki szarlotki

    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 50 min
    Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem

Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 1 jajko
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Składniki