krucha szarlotka na krupczatce...

krucha szarlotka na krupczatce...
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
Choć ciasto masakryczne do wałkowania i jeszcze bardziej wnerwiające do przenoszenia to szarlotka jest przepyszna, maślana i krucha. Spód jakoś przeniosłam a wierzch pozlepiałam z kilku części bo i tak posypujemy obficie cukrem pudrem ;)) wiec wszelkie niedoskonałości zostały zamaskowane....

Składniki

  • ciasto 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 200g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • jabłka: 1,5 kg jabłek około
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo cukier puder do posypania
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Pokrojone jabłka w kostkę wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier, trochę wody i dusimy około 15-20 minut; aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cynamon wymieszać i odstawić do wystudzenia.

  2. Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy w kulę. Schładzamy co najmniej 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkować mocno podsypując mąką (ciasto jest kruche, ale ważne jest aby mocno podsypywać je mąką, co znacznie ułatwia pracę) na prostokąt o wymiarach blachy. Ja miałam taką 25x23cm

  3. Pierwszy płat ciasta ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180st, do zrumienienia ciasta. Jeszcze gorące ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (9)

minnie 18 września 2014
Uwielbiam szarlotki a ciasto wygląda bardzo bardzo apetycznie :-) Te 2-3 łyżki zimnej to rozumiem wody do... Czytaj całość »
Uwielbiam szarlotki a ciasto wygląda bardzo bardzo apetycznie :-) Te 2-3 łyżki zimnej to rozumiem wody do jabłek? Moja rada z przenoszeniem ciasta to rozwałkuj go na papierze do pieczenia rozłożonym na stolnicy i po prostu przełóż do formy. Jeśli idzie o drugi płat to może rozwałkować go na jakiejś deseczce i zsuwać na jabłka.
Futka 18 września 2014
Przepyszne ciacho :)
Konto usunięte 19 września 2014
Mmmm pyszności ,pracy trochę jest efekt końcowy,niebo w buzi...:))))))))))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 200g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • jabłka: 1,5 kg jabłek około
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo cukier puder do posypania
  • 3 łyżki bułki tartej
Składniki