krucha szarlotka

krucha szarlotka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mysz204
najlepsza szarlotka jaka jadlam....na super kruchym ciescie;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Miękkie masło siekamy z mąką, cukrem ,cukrem waniliowym,smietana i proszkiem do pieczenia. Gdy połączymy już składniki dodajemy jajka i wyrabiamy szybko gładkie i jednolite ciasto. Formujemy zgrabną kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę, wrzucamy je do garnuszka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aby jabłka zmiękły

  2. Ciasto po schłodzeniu dzielimy na dwie części jedną nieznacznie większą od drugiej. Mniejszą część chowamy ponownie do zamrażalnika. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na okrągły placek trochę większy od średnicy blaszki, tak aby po włożeniu do formy otaczał również jej brzegi do połowy wysokości. Na ciasto układamy ostudzone jabłka. Następnie wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je bezpośrednio na jabłka na grubych oczkach tarki. Ciasto rozprowadzamy równomiernie.( kiedy m,i sie nie chce robie kruszonke zamiast tarcia na tartce).

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180oC i pieczemy ciasto przez 50-60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (11)

mokona6 09 września 2010
czy tego masełka w sumie ma być 500g?
mysz204 09 września 2010
nie nie masla lub margaryny 250 g czyli jedna kostke;)
mokona6 09 września 2010
Dzięki za szybką odpowiedz,bo ciasto wygląda na smaczne (uwielbiam szarlotki) a miałam wątpliwości co do... Czytaj całość »
Dzięki za szybką odpowiedz,bo ciasto wygląda na smaczne (uwielbiam szarlotki) a miałam wątpliwości co do ilości masła:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki