Krucha szarlotka

Krucha szarlotka
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Goblinek
Kruchy spód, soczyste jabłka i chrupiąca kruszonka na wierzchu... Czegóż jeszcze można pragnąć?

Składniki

  • masło, 200 g
  • cukier, 160 g
  • cukier waniliowy, 3 opakowania
  • szczypta soli
  • cynamon, pół łyżeczki
  • mąka, 275 g
  • jabłka, 1,5 - 2 kg
  • Bułka tarta, 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Blachę lub tortownicę starannie wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Utrzyj ciasto z masła, cukru, 2 opakowań cukru waniliowego, soli, cynamonu i mąki.

  3. Przygotuj masę jabłkową: owoce obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij sok i wymieszaj z bułką tartą i 1 opakowaniem cukru waniliowego.

  4. Wyłóż formę 34 ciasta, na wierzchu połóż masę jabłkową. Posyp kruszonką z pozostałego ciasta. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 40-45 min w temp. 195 stopni. Jeśli masz piekarnik z obiegiem powietrza to w trochę niższej.

Komentarze do przepisu (9)

annawk 18 marca 2010
pysznie:)
irma 18 marca 2010
Nigdy nie odmawiam szarlotki.
Angelina 19 marca 2010
Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda wyśmienicie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • masło, 200 g
  • cukier, 160 g
  • cukier waniliowy, 3 opakowania
  • szczypta soli
  • cynamon, pół łyżeczki
  • mąka, 275 g
  • jabłka, 1,5 - 2 kg
  • Bułka tarta, 1 łyżka
Składniki