Krucha szarlotka

Krucha szarlotka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Karolcia20
świetna szarlotka. :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 220g masła, zimnego
  • 6 łyżek cukru białego lub brązowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • NADZIENIE JABŁKOWE:
  • około 600g jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki cukru ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Przygotować tortownicę o wymiarch 24 cm. Spód tortownicy wyłożyc papierem do pieczenia.

  2. W naczyniu przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz oba cukry. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrabiać ciasto do momentu aż składniki się połączą. ( kruszonka).

  3. Połowę kruszonki wysypać do przygotowanej formy. Wyrównać ją i ugnieśc. Wstawić do piekarnika na 15 minut.

  4. Jabłka obrać i wykroić gniazdka nasienne. Jabłka pokroić w drobną kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny.

  5. Na podpieczony spód wysypać 2 łyżki bułki tartej ( może być ciepły). Na to wyłożyć mase jabłkową. Posypać cukrem i cynamonem ( można to zrobić wcześniej za nim jeszcze wysypiemy mase jabłkową na ciasto). Na wierzch wysypać drugą połowę kruszonki.

  6. Piec przez około 35 minut, do ładnego zezłocenia się wierzchu.
    Po upieczeniu szarlotkę możemy podawać z opruszonym cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 20 stycznia
Bardzo apetycznie się prezentuje :))))
Karolcia20 20 stycznia
I pysznie smakuje :)
Składniki
  • CIASTO:
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 220g masła, zimnego
  • 6 łyżek cukru białego lub brązowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • NADZIENIE JABŁKOWE:
  • około 600g jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki cukru ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki bułki tartej
Składniki