Krówki z mlekiem w proszku

Krówki z mlekiem w proszku
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pierwszy raz krówki z mlekiem w proszku jadłam w Ustce – to regionalny przysmak. W domu można "wysmażyć" je po prostu na patelni ;)

Składniki

  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • Uwaga: szklanka 200 ml

Przygotowanie

  1. Cukier, śmietankę, masło i cukier waniliowy umieszczam w patelni i smażę wszystkie składniki około 30-35 minut na średnim ogniu dosyć często mieszając. Kiedy krówka zrobi się gęsta, ściągam patelnie z ognia, dodaję kakao wymieszane z mlekiem w proszku i energicznie mieszam do połączenia się składników.

  2. Foremkę lub plastikowy pojemnik wielkości 10x15 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam krówkę, wyrównuję i odstawiam do wystygnięcia, a następnie do lodówki na kilka godzin.
    Zimną krówkę kroję na kawałki.
    Krówka z mlekiem w proszku gotowa. Smacznego

Komentarze do przepisu (20)

Nevermore 16 czerwca
Eeeeee, dobra hihi. Super słodkości i teraz mógłbym sobie na parę takich pozwolić, bo już dawno po obiedzie ;)
Docherro 16 czerwca
Super,pycha:)
Bardzo smacznie wygladaja, super :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki