Krówki ciągutki

Krówki ciągutki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Natka43
Słodkie, proste w wykonaniu i ciągnące !

Składniki

  • mleko skondensowane słodkie, 250 ml
  • Miód, 230 g
  • masło, 180g
  • cukier, 1,5 szklanki

Przygotowanie

  1. Formę o wymiarach 21 x 26 cm wysmarować cienką warstwą oleju. Składniki umieścić w garnku z grubym dnem. Podgrzewać, cały czas mieszając. doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 10 min, mieszać aż płyn przybierze karmelowy kolor (dość ciemny). Wymieszać , tak aby nie było piany (mi wyszło dość mało piany). Całość przelać do formy, pozostawić do zastygnięcia i wystudzenia. Kroić ostrym nożem wysmarowanym olejem , cukierki zawijać w papier. Smacznego !

Komentarze do przepisu (5)

Ewcik 24 września 2012
Boskie!.Tyle,ze u mnie to sie nazywaja "mordoklejki".Pozdrawiam serdecznie i do ulubionych!!!
Natka43 24 września 2012
U mnie na blogu ktoś nawet określił je jako wyciągacze plomb ! :) pozdrawiam ! :)
Nukleon 24 września 2012
Bardzo lubię tego typu cukierki .Do ulubionych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mleko skondensowane słodkie, 250 ml
  • Miód, 230 g
  • masło, 180g
  • cukier, 1,5 szklanki
Składniki