Krówka ze słonecznikiem solonym.

Krówka ze słonecznikiem solonym.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: magelo
Mieszanina slodyczy i słoności.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 żóltka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szk.mąki
  • 1/2 szk.cukru
  • 3 łyżki kakao typu puchatek
  • budyń w proszku krówkowy
  • kostka masła
  • 1/2 litra mleka
  • 30 dag.krówek
  • słonecznik solony łuskany
  • kawa do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywno,dodaję cukier,żółtka ,mąkę i proszek do pieczenia.Na sam koniec dodaję kakao.Piekę w tem.170 stopni ok.25 min.

  2. Gotuję budyń według przepisu,dodając 2 żółtka.Studzę.

  3. Upieczony i przestudzony biszkopy kroję na dwie części.Ugotowany budyń mieszam z 3/4 kostki masła na gładką masę.Kładę pierwszą część biszkoptu nasączam kawę i przekładam kremem.

  4. Przykrywam drugą częścią biszkoptu.Krówki rozpuszczam na wolnym ogniu z resztą masła,polewam ciasto.Wszystko posypuję solonym słonecznikiem.Chłodzę w lodówce ok.4 godz.,a najlepiej całą noc.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 30 stycznia 2018
W sam raz do kawki :)
Składniki
  • 4 jajka
  • 2 żóltka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szk.mąki
  • 1/2 szk.cukru
  • 3 łyżki kakao typu puchatek
  • budyń w proszku krówkowy
  • kostka masła
  • 1/2 litra mleka
  • 30 dag.krówek
  • słonecznik solony łuskany
  • kawa do nasączenia biszkoptu
Składniki