Kropiaste pierniczki w czekoladzie

Kropiaste pierniczki w czekoladzie
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BM87
Jednym z elementów, który dominuje w wiosennych trendach modowych tego roku są kropki. Aby moje słodkie pierniczki w czekoladzie były również na topie postanowiłam „ubrać” je w modny wzór. Teraz na pewno żadna fashionistka nie odmówi takiego stylowego pierniczka.

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 3 jajka (2 całe i jedno żółtko)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 125 ml śmietany (powinna być gęsta)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • przyprawa do piernika (sypę zazwyczaj na „oko”, ale to ok. 20-25 g)
  • 200 g miodu
  • Na polewę:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 2 łyżeczki mleka
  • Do ozdabiania:
  • pisaki cukrowe

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zagotowania miodu, do którego wsypujemy przyprawę piernikową. Po zagotowaniu zdejmujemy rondelek z ognia i do miodu dodajemy masło, które powinno się rozpuścić. Masę miodowo-masłową odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Sodę mieszamy ze śmietaną. Po tym zabiegu śmietana powinna zwiększyć swoją objętość i być bardziej puszysta. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i cukru. Potem dodajemy po jednym żółtku i mieszamy składniki.

  3. Pora na połączenie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy suche składniki. Do miski z mąką wlewamy ubite jajka oraz wystudzony miód z masłem. Całość ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę (z sodą). W ten sposób otrzymujemy dość rzadkie ciasto piernikowe. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki na 24 h, aby zawartość zgęstniała.

  4. Po upływie doby możemy rozpocząć pieczenie pierniczków. Ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na stolnicę, dzielimy na dwie części. Każdą z nich podsypujemy mąką, wyrabiamy, a następnie wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy za pomocą foremek (tym razem użyłam gwizdek).

    Rozgrzewamy piecyk do 180°C. Wycięte pierniczki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 10 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu pierników możemy przystąpić do ich dekoracji czekoladą.

  5. Tabliczki czekolady rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad kąpielą wodną. Aby polewa była bardziej płynna dodajemy odrobinę mleka. Zanurzamy nasze pierniczki w gorącej czekoladzie i odkładamy na blaszkę do ostygnięcia. Po wystudzeniu kropkujemy pisakiem cukrowym.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (9)

Ewaaa 16 lutego 2014
ależ one są cudne !
mimiwiki 16 lutego 2014
pierniki lubię w wielu postaciach więc kropiaste jak najbardziej :)
BM87 16 lutego 2014
Najsmaczniejsze są, gdy poleżą 2-3 dni, wtedy dopiero nabierają charakterystycznej wilgoci i twardości. :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ kg mąki
  • 3 jajka (2 całe i jedno żółtko)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 125 ml śmietany (powinna być gęsta)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • przyprawa do piernika (sypę zazwyczaj na „oko”, ale to ok. 20-25 g)
  • 200 g miodu
  • Na polewę:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 2 łyżeczki mleka
  • Do ozdabiania:
  • pisaki cukrowe
Składniki