Krokieciki z nadzieniem z masy makowej i czekolady.

Krokieciki z nadzieniem z masy makowej i czekolady.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smaczne krokieciki zrobione z ciasta francuskiego z nadzieniem z masy makowej z czekoladą posypane czarnuszką.

Składniki

  • ciasto francuskie 4 opakowania
  • masa makowa z czekoladą
  • czarnuszka do posypania
  • jajko do posmarowania
  • Masa makowa:
  • 250 gram maku
  • olejek migdałowy do smaku
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 50 gram blanszowanych migdałów
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • gorzka czekolada 100 g
  • śmietana 60 ml 30% do polewy

Przygotowanie

  1. Masa makowa:

    Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak i bakalie przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem. Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Zagotowujemy śmietanę, rozpuszczamy w niej czekoladę i mieszamy do otrzymania polewy. Polewę czekoladową dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.

  2. Wykonanie krokiecików:

    Ciasto francuskie rozcinamy na 8 równych części, tak robimy i z drugim ciastem. Na każdy kawałek układamy masę makową i zawijamy w krokieciki. Uformowane krokieciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 25 minut, do ładnego zarumienienia się krokiecików.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

gosiamamba 27 listopada 2021
Witam, ale na zdjęciu ( krokieciki na talerzu ) wg mnie te krokieciki są z ciasta drożdżowego pozdrawiam :)
kuchmariola63 30 listopada 2021
To jest wielka pani pomyłka. Proszę wejść na mój blog i zobaczyć cały proces zawijania. Tam dokładnie widać... Czytaj całość »
To jest wielka pani pomyłka. Proszę wejść na mój blog i zobaczyć cały proces zawijania. Tam dokładnie widać że jest pocięte w kwadraty ciasto francuskie. Pozdrawiam :)
Docherro 02 grudnia 2021
Pycha....
Składniki
  • ciasto francuskie 4 opakowania
  • masa makowa z czekoladą
  • czarnuszka do posypania
  • jajko do posmarowania
  • Masa makowa:
  • 250 gram maku
  • olejek migdałowy do smaku
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 50 gram blanszowanych migdałów
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • gorzka czekolada 100 g
  • śmietana 60 ml 30% do polewy
Składniki