Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kresowa kutia z miodem"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22693
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22693
Składniki
Pszenicę przebierz, zalej wrzątkiem i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (ok. 3 godzin). Odcedź i wystudź.
Mak opłucz na sitku, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 10 minut, zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go, a potem trzykrotnie zmiel. Połącz z odcedzoną pszenicą.
Miód stop, podgrzewając na małym płomieniu. Płynną masę wymieszaj z cukrem, zalej mak oraz pszenicę. Dodaj rozdrobnione bakalie. Wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj.Źródło: Naj