Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kresowa kutia z bakaliami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 23
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 23
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Składniki
Czas przygotowania: 265 minut (bez moczenia pszenicy). 1 porcja: 455 kcal. Cena porcji: 2,95 zł
Pszenicę starannie przebierz, zalej w garnku wrzącą wodą i od staw na noc do namoczenia. Następnego dnia spęczniałą pszenicę zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3–4 godziny). Odcedź, odstaw do wystudzenia.
Mak opłucz na sitku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel. Połącz z odcedzoną pszenicą.
Rodzynki przebierz. Orzechy, migdały oraz skórkę pomarańczową grubo posiekaj. Suszone owoce potnij na małe kawałeczki. Miód włóż do garnka, rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu.
Płynną masę wymieszaj z cukrem pudrem oraz aromatem migdałowym. Mieszanką zalej pszenicę z makiem. Dodaj przygotowane bakalie. Jeśli lubisz, przypraw cynamonem albo sokiem z cytryny. Wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Gotową kutię udekoruj cienkimi paseczkami pomarańczowej skórki oraz włoskimi orzechami. Deser serwuj mocno schłodzony, np. z bitą śmietaną.Źródło: Tina