Kremowy sernik na orzechowym spodzie - masa serowa bez mąki, masła i cukru

Przepis dnia 2019-03-21
Kremowy sernik na orzechowym spodzie - masa serowa bez mąki, masła i cukru
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FitSweet
Kremowy sernik – przepis zupełnie inny niż wszystkie opublikowane na blogu, do tej pory. Wersja prawie FIT, w której sama masa serowa ma bardzo prosty, krótki i na pewno mniej kaloryczny skład niż tradycyjny serowiec. Wszystko dzięki temu, że nie zawiera masła, mąki ani cukru. Warto również, to co zawsze powtarzam, skupić się na wyborze najlepszych produktów na jakie możemy sobie pozwolić. Od nich będzie zależał smak, konsystencja, wygląd i wartość odżywcza naszego wypieku.

Składniki

  • Spód:
  • 150 g dobrej jakości ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1/2 szklanki (60 g) prażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • 1/4 kostki (50 g) masła
  • Masa serowa:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
  • 1 szklanka (200 g) ksylitolu
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki masy krówkowej
  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli

Przygotowanie

  1. Spód:
    Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru.
    Ciasteczka oraz orzeszki ziemne zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
    Przygotowaną masę ciasteczkową przełożyć do formy, równomiernie ugnieść np. grzbietem łyżki i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, ksylitol, jajka, śmietankę, ziarenka wanilii) umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
    Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta.
    Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

  3. Na koniec schłodzony sernik udekorować masą krówkową i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Komentarze do przepisu (7)

slodkisentyment 18 marca 2019
Super :)
Maudie 18 marca 2019
Wspaniały serniczek:)
Nevermore 19 marca 2019
Świetny sernik, to moje ulubione ciacho :) Taki talerzyk byłby teraz wskazany do cappuccino, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Spód:
  • 150 g dobrej jakości ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1/2 szklanki (60 g) prażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • 1/4 kostki (50 g) masła
  • Masa serowa:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
  • 1 szklanka (200 g) ksylitolu
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki masy krówkowej
  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli
Składniki