Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowy pucharek z bezikami i malinami"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 10
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 10
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Składniki
Maliny oraz truskawki dokładnie oczyść (lub osącz z kompotu). Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Garść malin odłóż, resztę owoców wymieszaj.
Przygotuj krem czekoladowy. 200 ml kremówki wlej do garnuszka, wsyp połowę cukru. oraz kakao. Mieszając, doprowadź całość do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty. Zdejmij z ognia.
Dodaj posiekaną drobno czekoladę. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Gotową masę ostudź, a potem wstaw do lodówki. Po 2 godzinach, gdy już stężeje, wyjmij ją i zmiksuj na gładki krem.
Resztę kremówki ubij na sztywno z pozostałym cukrem, połącz z kwaśną śmietaną oraz sokiem z cytryny. W szklanych pucharkach układaj warstwami krem czekoladowy, beziki (większe pokrusz), owoce i krem śmietanowy. Udekoruj odłożonymi malinami.
Czas ok. 50 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł.
Jeśli nie lubisz bezików, zastąp je biszkoptami w cukrze.Źródło: Świat kobiety