Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowy deser z czekoladą"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 66
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 271
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 254
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 66
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 271
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 254
Składniki
Cukier wsyp na mocno rozgrzaną patelnię, stop na jasny karmel. Dodaj masło, szczyptę soli oraz śmietanę. Sos karmelowy dobrze wymieszaj. Obierakiem do warzyw zetrzyj czekoladę na grube wiórki. Banany obierz, 5 dag owoców rozgnieć widelcem, resztę pokrój w plasterki. Natychmiast skrop je 1/2 soku z cytryny, aby nie ściemniały.
Twaróg utrzyj z resztą soku cytrynowego oraz cukrem pudrem. Domieszaj rozgniecione banany oraz 1/2 wiórków czekoladowych. Ciastka połam na kawałeczki. Rozsyp je do 4 szklaneczek.
Każdą porcję skrop łyżką soku z pomarańczy. Nałóż krem serowy i przykryj plasterkami bananów. Wierzch deseru polej sosem karmelowym. Udekoruj pozostałymi wiórkami czekolady i ew. plasterkami bananów.
ok. 25 min. 1 porcja zawiera ok. 330 kcal. Ok. 3,20 zł za porcję.Źródło: Tina