Kremówka papieska na spodzie biszkoptowym

Przepis dnia 2014-04-27
Kremówka papieska na spodzie biszkoptowym
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BM87
W weekend czeka nas szczególna okazja: kanonizacja Jana Pawła II. Wiele osób wyruszyło do Watykanu, aby wziąć udział w uroczystościach. Postanowiłam w pewnym sensie również uczcić owe wydarzenie i przygotowałam ciasto, które jak żadne inne nie kojarzy mi się tak mocno z postacią Papieża Polaka, czyli kremówka. Nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, ale starałam się zachować w nim to co najważniejsze – doskonały efekt smakowy. Słodkie ciasteczko stało się sławne dzięki pewnej anegdocie, którą Ojciec Święty opowiedział podczas jednej ze swych pielgrzymek. Sądzę, iż kremówka rzeczywiście jest tak pyszna, iż można dla jej wyjątkowego smaku odrobinę zgrzeszyć… kalorycznie rzecz jasna. :)

Składniki

  • Ciasto: zastąpiłam ciasto francuskie mniej kalorycznym biszkoptowym spodem
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Krem:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 100 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki zwykłej (pszennej)
  • 3 żółtka
  • Bita śmietana:
  • Składniki poniżej.

Przygotowanie

  1. Bita śmietana
    Śmietana 30%-36%, ½ litra (schłodzona co najmniej 12h)
    cukier puder, 4 łyżki
    cukier waniliowy, 2 łyżeczki
    3 łyżki wody lub soku z cytryny

  2. Przepis na biszkopt znajdziecie na moim blogu (http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/01/biszkopt-z-zurawina.html).

    Krem: w garnku gotujemy 750 ml mleka z dodatkiem masła, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka tj. 250 ml mieszamy w kubku z mąką ziemniaczaną, pszenną i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy płomień i wlewamy masę żółtkową, cały czas mieszając. Chwilkę podgrzewamy całość, dopóki masa nie zgęstnieje do konsystencji budyniu. Masę przelewamy do osobnej, czystej miseczki i nakrywamy folią spożywczą (dzięki temu na powierzchni budyniu nie utworzy się kożuch). Odstawiamy budyń do ostudzenia.

  3. Na desce układamy spód biszkoptowy, polewamy go ponczem (2 łyżki alkoholu + 100 ml przegotowanej, zimnej wody) i na wierzch wykładamy masę wystudzoną masę budyniową. Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu zamieszczonego w poście Tarta czekoladowa (http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/03/tarta-czekoladowa-z-bita-smietana-i.html).

  4. Następnie wykładamy ubitą śmietanę na krem budyniowy i dekorujemy wierzch płatkami kokosa (zamiast jak w oryginalnym przepisie drugim blatem ciasta). Kremówkę wkładamy do lodówki, aby masa bardziej zesztywniała.

  5. Smacznego!

Komentarze do przepisu (7)

pesto 24 kwietnia 2014
Papież by się w grobie przewrócił, jakby zobaczył, że biszkopt posmarowany budyniem i bitą śmietaną nazywa... Czytaj całość »
Papież by się w grobie przewrócił, jakby zobaczył, że biszkopt posmarowany budyniem i bitą śmietaną nazywa się kremówką. Kremówka to waniliowy krem między dwoma kruchymi, listkującymi się płatami ciasta francuskiego. To ciasto na pewno jest bardzo smaczne, ale nie ma z kremówką totalnie NIC wspólnego.
Konto usunięte 25 kwietnia 2014
Na pewno przepyszne, zabieram do zrobienia, bo wygląda niebiańsko :)
hal_szka 25 kwietnia 2014
Ta anegdota dotyczy jednego składnika-alkoholu w masie,a byli licealistami ,stąd ten jego uśmiech/papieża... Czytaj całość »
Ta anegdota dotyczy jednego składnika-alkoholu w masie,a byli licealistami ,stąd ten jego uśmiech/papieża oczywiście/Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: zastąpiłam ciasto francuskie mniej kalorycznym biszkoptowym spodem
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Krem:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 100 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki zwykłej (pszennej)
  • 3 żółtka
  • Bita śmietana:
  • Składniki poniżej.
Składniki